Piece elektryczne

Wyposażenie piekarni i cukierni to nie przedsięwzięcie bardzo ambitne. Tym bardziej, że dostępne urządzenia i maszyny występują w wielu wariantach, różniących się nie tylko specyfikacją, ale również przeznaczeniem. Kluczowy w każdej piekarni i cukierni jest piec, za pomocą którego będziemy przygotowywać wypieki. Do najpopularniejszych należą piece elektryczne, które znajdują miejsce w przedsiębiorstwach o różnym profilu. Poniżej udzielamy kilku podpowiedzi w tym temacie – dowiesz się jakie rodzaje pieców elektrycznych warto wybrać oraz jakimi zaletami odznaczają się poszczególne rodzaje.

Piece elektryczne – przeznaczenie, zastosowanie, rodzaje

Piece elektryczne należą do grona najchętniej wykorzystywanych. Wiele spośród dostępnych modeli nadaje się do stosowania zarówno w piekarniach jak i cukierniach, a także w sklepach produkujących własne ciastka i inne wypieki. Ponadto, można je rozbudowywać, poprzez dołączenie kolejnych modułów zmieniających ich konfigurację. Do najchętniej wykorzystywanych elementów dodatkowych należą: okapy, regały na blaszki, komory garownicze, podstawy.

Większość piecyków elektrycznych posiada od 1 do nawet 6 osobnych komór, w których można wypiekać odmienne wyroby. Wysokość typowej komory to niecałe 20 cm, choć wielu producentów pozwala na ich podwyższenie – na życzenie zamawiających klientów.

Warto podkreślić, że poszczególne komory pracują niezależnie – wyposażone są w systemy grzejące, które pozwalają stworzyć warunki idealne do danego wypieku. Ponadto, istnieje możliwość włączenia i pracy wyłącznie tych modułów, które danego dnia są nam potrzebne, bez konieczności nagrzewania całego pieca. Zaletą, o której warto wspomnieć, jest także obecność dodatkowych systemów – zaparowania (tłoczący parę wodą do wnętrza), regulacji mocy. Warto także wspomnieć o zastosowaniu płyt kamiennych w niektórych modelach – co pozwala uzyskać wypieki o perfekcyjnej konsystencji i optymalnej kruchości ciasta.

Piece elektryczne sklepowe – kiedy i dla kogo

Piece elektryczne sklepowe – to nieco mniejszych rozmiarów odpowiedniki pieców cukierniczo-piekarniczych. Zasada ich działania jest stosunkowo podobna. Dzięki mniejszej konstrukcji i mniejszej liczbie komór – nie zajmują zbyt dużo miejsca i można z łatwością zaaranżować je nawet wewnątrz sklepu niedużej powierzchni.

Zaletą pieców sklepowych jest również ich modułowa budowa – na którą składają się okap, regały na blaszki, komory garownicze i podstawa. Elementy te można łączyć w różnej konfiguracji, tworząc piec dedykowany do potrzeb konkretnego sklepu.

Piec obsługiwany jest za pomocą prostego, intuicyjnego interfejsu, pozwalającego nadzorować przebieg pieczenia. Ponadto, interfejs daje możliwość wprowadzania bardziej rozbudowanych programów wypiekania, składających się aż z trzech etapów. Większość dostępnych pieców sklepowych pracuje w temperaturze sięgającej do 270 stopni.

Na koniec pragniemy podkreślić, że piece elektryczne to urządzenia żywotne, nadające się do używania przez długi okres czasu. Wiele piekarni i cukierni odsprzedaje swoje stare piece, które na rynku wtórnym stanowią bardzo cenny nabytek. Po niższej niż rynkowa cenie mamy wówczas możliwość nabycia urządzenia często całkowicie sprawnego. Piece piekarnicze używane to wybór, który warto polecić przedsiębiorcom poszukującym oszczędności, a zarazem stawiających na wypieki najwyższej klasy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here