Włoskie desery

Włoska kuchnia słynie głównie z pizzy i makaronów, jednak Italia to również kraj łasuchów – obok tamtejszych deserów nie sposób przejść obojętnie. Na każdym kroku możesz skosztować słodkich pyszności. Szeroką gamę pysznych deserów znajdziesz w budkach na ulicach, w kawiarniach, w sklepach czy w restauracjach. Z powodu ograniczonej możliwości podróży, warto zainspirować się włoskimi wyjątkowymi smakami i spróbować odtworzyć włoskie desery we własnej kuchni.

Różnorodność słodkich przysmaków

Każdy z włoskich deserów jest kompletnie inny i każdy opowiada historię innego regionu. Na uwagę zdecydowanie zasługuje tiramisu – deser składający się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso i likierem Amaretto. Na tak przygotowaną warstwę nakłada się krem z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady. Tiramisu najlepiej smakuje schłodzone i często nazywane jest deserem na pobudkę, a to za sprawą mocnej kawy, która stanowi nieodzowny składnik deseru.

Z kolei przy wykorzystaniu śmietanki, mleka, żelatyny i cukru wyczarujesz lekką i delikatną Panna Cottę. Wzbogacona o wanilię, mus owocowy lub skórkę cytrynową będzie stanowiła szczególnie wyjątkową propozycję. Nieco mniej znany, ale również zasługujący na uwagę, jest deser o nazwie Cannolo. To chrupiąca rurka nadziana pysznym kremem na bazie serka ricotta. Wytwarzane tradycyjnymi metodami smakołyk jest wart każdej ceny!

Mrożone słodkości na upalne dni

Na próżno szukać kogoś, kto choć raz nie próbował włoskich lodów. Niezwykle puszyste lody włoskie cieszą się popularnością na całym świecie. Gelato występuje najczęściej w wersji śmietankowej lub czekoladowej. Aby podczas produkcji zachować idealną konsystencję i odpowiednie proporcje, warto postawić na wysokiej jakości automaty do lodów. Zamontowane w zbiornikach mieszadła zapobiegają rozwarstwieniu się produktów, a specjalne pompy napowietrzające gwarantują znakomitą puszystość. Dzięki temu Twoi klienci za każdym razem będą cieszyć się wyjątkowym smakiem Twoich lodów.

Przy pomocy odpowiednich maszyn stworzysz również orzeźwiającą włoską granitę, która przyniesie ulgę w upalne dni. Włochy słyną z pysznych deserów, dlatego otworzenie na wiosnę kawiarni w stylu włoskim z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę! Poznaj tradycyjne receptury, zadbaj o odpowiednie maszyny i postaraj się o iście włoską atmosferę, a z pewnością szybko zyskasz stałych klientów!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here