Wyposażenie kuchni w restauracji

Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego musi być funkcjonalne i dobrze przemyślane. Zakup niezbędnych urządzeń to zwykle poważna inwestycja, dlatego warto wcześniej przemyśleć projekt restauracji, baru czy stołówki, a także zadbać o porządek. W każdym muszą być m.in. meble, profesjonalny sprzęt i drobne akcesoria. Przestrzeń powinna być optymalnie wykorzystana, co usprawni pracę załogi. Co znajduje się na liście zakupów?

Maszynka do mielenia mięsa

Potrawy z mielonego mięsa cieszą się dużą popularnością wśród klientów restauracji i innych lokali gastronomicznych. Do ich przyrządzenia potrzebne są dobrej jakości surowce, ale także urządzenie, w którym można zmielić mięso. W większości lokali znajdują się tzw. wilk, czyli maszynka do mielenia mięsa. Dostępne są różne modele i można wybrać odpowiedni do konkretnych potrzeb – normą są jednak solidne i nowoczesne maszynki elektryczne, szybkie i wydajne.

Urządzenia do chłodzenia i mrożenia

Ważnym elementem wyposażenia są także urządzenia chłodnicze i mroźnicze, które służą przede wszystkim do przechowywania produktów spożywczych w niskich temperaturach. Ich wybór jest ogromny – to m.in. urządzenia takie jak lady, szafy, komory stoły czy zamrażarki szokowe, witryny i nadstawki chłodnicze oraz praktyczne chłodziarki do napojów.

Piece gastronomiczne do profesjonalnych zastosowań

W nowoczesnej kuchni ważną rolę pełni także piec, który służy do przygotowywania licznych dań. Możliwe jest w nim nie tylko pieczenie, ale także duszenie, grillowanie oraz podgrzewanie. Te funkcje są bazowe, ale poszczególne modele mogą mieć opcje dodatkowe. Dostępne są różne wersje pieców – mogą różnić się wielkością, opcjami, sposobem zasilania i zakresem regulacji temperatur itd.

Bemary gastronomiczne

Bemar to jedno z urządzeń gastronomicznych o bardzo prostym działaniu – stanowi jednak niezwykle ważny sprzęt w lokalu. Jest nie do zastąpienia podczas pracy lokalu, głównie restauracji hotelowej czy stołówki. Taki sprzęt pozwala też na odpowiednią funkcjonalność danego lokalu. Taki rodzaj podgrzewacza pełni niezwykle ważną rolę i warto poświęcić chwilę na wybór właściwego modelu. Do wyboru są różne modele – stacjonarne, nastolne, jezdne, typu bufet, hotspoty itd.

Mikser gastronomiczny

Ważną rolę w lokalu gastronomicznym pełnią także miksery – służą m.in. do mieszania czy ubijania, usprawniają i przyspieszają codzienną pracę. Występują w różnych wersjach, dostępne są też dodatkowe nakładki poszerzające zakres ich możliwości. Wiele z nich potrafi też siekać, mielić i szatkować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here